EKOLOGICZNE POTRAWY Z MIĘSA
Treść
Realizatorzy inicjatywy: Koło Gospodyń Wiejskich w Ropicy Górnej we współpracy z OSP Ropica Górna i Gminnym Ośrodkiem Kultury w Sękowej. Inicjatywa została zrealizowana w dniu 6 sierpnia 2022 r., natomiast pełny okres realizacji inicjatywy począwszy od fazy przygotowawczej do jej zamknięcia to miesiące lipiec – sierpień 2022 r. Inicjatywa ukierunkowana była na popularyzację wśród społeczności ekologicznych potraw mięsnych, stanowiących tradycyjny produkt regionalnej kuchni w gminie Sękowa.
Głównym celem inicjatywy była promocja produktów regionalnych: m.in. smalcu, kiełbas, pasztetów ekologicznych i do niedawna wytwarzanych w wielu domach. W ramach inicjatywy zakupiono półprodukty, m.in. mięso wieprzowe, dodatki niezbędne do przygotowania wyrobów. W realizacji inicjatywy uczestniczyli mieszkańcy miejscowości Ropica Górna i Męcina Wielka. Realizacja inicjatywy odbyła się w formie spotkania warsztatowego, a wyroby trafiły do lokalnych odbiorców za pośrednictwem eko-bazarku, a były promowane w formie degustacji na stoisku KGW podczas Dożynek Gminnych.
Cele dodatkowe inicjatywy to:
- ukazywanie tradycji kulinarnych gminy Sękowa,
- zachęcanie mieszkańców gminy do większego korzystania z lokalnych tradycyjnych produktów w aspekcie kulinarnym kulinarnego - ekologicznego odżywiania.
Członkowie KGW przygotowali potrawy regionalne naturalnymi sposobami z ekologicznych produktów. Dofinansowanie zadania było niezbędne, aby zakupić mięso i inne dodatki niezbędne do realizacji warsztatów i degustacji, która była bezpłatna. Realizacja zadania przyczyniła się do wzrostu świadomości jakie znaczenie ma zdrowe odżywianie, w tym spożywanie potraw z ekologicznych produktów.
W wyniku realizacji zadania nastąpiło zapoznanie uczestników spotkania z tradycją i zwyczajami gminy Sękowa oraz wzrosła świadomość profilaktyki zdrowotnej i odpowiedzialności za własne zdrowie.