MĘCIŃSKI PROZIOK
Treść
Realizatorzy inicjatywy: Koło Gospodyń Wiejskich Męcina Wielka we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Sękowej. Inicjatywa została zrealizowana w dniu 15 października 2022r., natomiast pełny okres realizacji inicjatywy począwszy od fazy przygotowawczej do jej zamknięcia to miesiące wrzesień – październik 2022r. Inicjatywa ukierunkowana była na popularyzację wśród społeczności placka chlebowego o nazwie proziok, stanowiącej tradycyjny produkt regionalnej kuchni w gminie Sękowa.
Głównym celem zadania było promocja prozioków, które są wyrobem ekologicznym do niedawna pieczonym w wielu domach w regionie gorlickim. W ramach inicjatywy zakupiono produkty niezbędne do przygotowania wyrobu. W realizacji inicjatywy uczestniczyli mieszkańcy miejscowości Męcina Wielka, jak również zaproszeni goście m.in. przedstawiciele samorządu gminy. Realizacja inicjatywy odbyła się w formie spotkania warsztatowego, a w ramach integracji uczestników odbyło się m.in. wspólne śpiewanie. Prozioki trafią do lokalnych odbiorców za pośrednictwem eko-bazarku, spotkanie było okazją do promowania regionalnych potraw.
Cele dodatkowe inicjatywy to:
- popularyzacja tradycji lokalnych gminy Sękowa,
- zachęcanie mieszkańców gminy do większego korzystania z lokalnych tradycyjnych produktów w aspekcie kulinarnego - ekologicznego odżywiania.
Członkowie KGW przygotowali potrawy regionalne naturalnymi sposobami z ekologicznych produktów. Dofinansowanie zadania było niezbędne, aby zakupić mąkę i inne dodatki niezbędne do realizacji degustacji, która była bezpłatna. Realizacja zadania przyczyniła się do wzrostu świadomości znaczenie ma zdrowe odżywianie i spożywanie potraw z ekologicznych produktów.
W wyniku realizacji zadania nastąpiło zapoznanie uczestników spotkania z tradycją i zwyczajami gminy Sękowa oraz wzrosła świadomość profilaktyki zdrowotnej i odpowiedzialności za własne zdrowie.