KISZENIE KAPUSTY W ROPICY GÓRNEJ
Treść
Realizatorzy inicjatywy: Koło Gospodyń Wiejskich Małastów we współpracy z KGW Ropica Górna, Gminnym Ośrodkiem Kultury w Sękowej. Inicjatywa została zrealizowana w dniu 12 grudnia 2022r., natomiast pełny okres realizacji inicjatywy począwszy od fazy przygotowawczej do jej zamknięcia to miesiące listopad – grudzień 2022r. Inicjatywa ukierunkowana była na popularyzację wśród społeczności potraw regionalnej kuchni powstałych na bazie kapusty, uprawianej w gminie Sękowa.
Głównym celem zadania było promocja wykorzystania kulinarnego kapusty. W ramach inicjatywy zakupiono produkty dodatkowe niezbędne do przygotowania potraw z kapusty. W realizacji inicjatywy uczestniczyli mieszkańcy miejscowości Ropica Górna i Małastów, jak również goście przyjezdni oraz władze lokalne. Realizacja inicjatywy odbyła się w formie spotkania warsztatowego, nie mniej w ramach integracji zrealizowano m.in. wspólne śpiewanie, a kiszona kapusta w słoikach trafi do lokalnych odbiorców za pośrednictwem eko-bazarku, spotkanie było okazją do promowania regionalnych potraw.
Cele dodatkowe inicjatywy to:
- ukazywanie tradycji lokalnych gminy Sękowa,
- zachęcanie mieszkańców gminy do większego korzystania z kiszonej kapusty w aspekcie kulinarnym kulinarnego - ekologicznego odżywiania.
Członkowie KGW przygotowali potrawy regionalne naturalnymi sposobami z ekologicznych produktów pochodzących z miejscowych gospodarstw. Dofinansowanie zadania było niezbędne aby zakupić kapustę i naczynia niezbędne do kiszenia, degustacja potraw była bezpłatna. Realizacja zadania przyczyniła się do wzrostu świadomości znaczenie ma zdrowe odżywianie i spożywanie potraw z ekologicznych produktów.
W wyniku realizacji zadania nastąpiło zapoznanie uczestników spotkania z tradycją i zwyczajami gminy Sękowa oraz wzrosła świadomość profilaktyki zdrowotnej i odpowiedzialności za własne zdrowie.