Przejdź do treści
baner
Przejdź do stopki

STOISKO Z POTRAWAMI REGIONALNYMI W CZASIE DOŻYNEK GMINNYCH

Treść

Realizatorzy inicjatywy: Stowarzyszenie „Dobrej Woli” w Sękowej we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Sękowej. Inicjatywa została zrealizowana w dniu 15 sierpnia 2022r., natomiast pełny okres realizacji inicjatywy począwszy od fazy przygotowawczej do jej zamknięcia to cały miesiąc sierpień 2022r.  Inicjatywa ukierunkowana była na popularyzację wśród społeczności regionalnej kuchni oraz na integrację mieszkańców gminy, stanowiła element dożynek gminnych w gminie Sękowa.

Głównym celem zadania było przygotowanie potraw regionalnych z ekologicznych produktów kupionych od miejscowych rolników (sery, mąka, jajka, śmietana,  owoce, warzywa, miód, ziemniaki, kapusta) i promowanie ich walorów szerszemu  środowisku. Stoisko zostało przygotowane na dożynki gminne, w których licznie uczestniczyli mieszkańcy gminy jak również goście przyjezdni  oraz  władze lokalne i powiatowe. Oprócz stoiska został wykonany przez członków stowarzyszenia wieniec  dożynkowy. Realizacja inicjatywy była okazją do promowania regionalnych potraw i strojów, w których występują członkowie stowarzyszenia – ci niosący wieniec dożynkowy jak również osoby obsługujące stoisko.

Dodatkowy cel to:

-   ukazywanie tradycji lokalnej i  kultury naszej gminy,

-  zachęcanie osób uczestniczących w dożynkach do degustacji potraw regionalnych oraz ekologicznego odżywiania.

Projekt skierowany był do mieszkańców gminy, powiatu oraz osób przyjezdnych z różnych okolic. Członkowie stowarzyszenia wykonali wieniec dożynkowy oraz przygotowali potrawy regionalne naturalnymi sposobami z ekologicznych produktów pochodzących z miejscowych gospodarstw. Wieniec został zaprezentowany podczas dożynek parafialnych w kościele oraz dożynek gminnych.  Na Dożynki Gminne zorganizowane zostało stoisko z potrawami regionalnymi, do degustacji których zachęcali uczestnicy dożynek. Członkowie stowarzyszenia występujący z wieńcem dożynkowym oraz obsługujący stoisko ubrani byli w stroje regionalne, które są w posiadaniu stowarzyszenia. Dofinansowanie projektu było niezbędne z tego względu, że wtedy można przygotować więcej i lepszej jakości potraw.  Został zakupiony również niezbędny sprzęt do przygotowywania potraw m.in. garnek,  patelnia elektryczna.

Realizacja zadania przyczyniła się do wzrostu świadomości jak duże znaczenie  ma zdrowe odżywianie i spożywanie potraw z ekologicznych produktów.

W wyniku realizacji zadania nastąpiło zapoznanie uczestników imprezy z tradycją i zwyczajami naszej gminy oraz wzrosła świadomość profilaktyki zdrowotnej i odpowiedzialności za własne zdrowie.

 

9012